Glas in lood specialist

Wij leveren en plaatsen nieuw glas in lood, restaureren en herstellen oud glas in lood. Ook voor nieuw handgemaakt glas in lood kunt u bij ons terecht. Glas in lood is ook als isolatieglas verkrijgbaar. Bij het maken van nieuw glas in lood, kunnen wij u helpen bij het maken van een ontwerp.

restauratie van glas in lood
Restauratie van glas in lood

Glas in lood ontwerpen

Een ontwerp kan gemaakt worden naar bestaand glas in lood of naar eigen idee. Het is ook mogelijk om glas in lood toe te passen in het isolatieglas, waarbij het glas in lood tussen de twee glasplaten wordt geplaatst. In veel oude panden is het glas in lood verdwenen, maar aan de hand van de bouwstijl en bouwperiode is vrijwel altijd te achterhalen welke stijl we kunnen toepassen.


Restauratie van glas in lood

De levensduur van een glas-in-lood paneel bedraagt meestal zo'n 60 tot 70 jaar. Daarna is een paneel meestal aan restauratie toe. Bij de restauratie van een paneel wordt eerst het glas uit het lood gehaald, vervolgens wordt het paneel opnieuw in het lood gezet, gesoldeerd en als laatste gekit. Zo wordt het paneel weer water- en winddicht. Het kapotte glas wordt vervangen door nieuw glas, qua tint en structuur zoveel mogelijk lijkend op het oude glas. 


Oude glas-in-lood ramen kunnen in maat aangepast worden, opnieuw worden verlood en in isolatieglas geplaatst worden. restauratie Het in dubbelglas plaatsen van de glas-in-lood ramen wordt in eigen atelier uitgevoerd.


Glas in lood in dubbelglas (isolatieglas)

Dubbelglas, het woord zegt het al, bestaat uit twee glasplaten, die aan elkaar gemonteerd zijn. Hierdoor ontstaat een luchtdichte spouw tussen de glasplaten.Een techniek die wij toepassen is het in dubbelglas plaatsen van de glas-in-lood ramen (glasplaat / glas-in-lood / glasplaat). Dit heeft vele voordelen. Bij het inbouwen van oude panelen dienen deze eerst gerestaureerd en in maat verkleind te worden, zodat de originele glasmaten corresponderen met de dubbelglas maten. Het is in bijna alle gevallen wel mogelijk om uw oude glas-in-lood te restaureren en in dubbel glas te plaatsen. Uiteraard kunnen wij ook het lood donker maken ofwel patineren. 


Voordelen van glas in lood in dubbelglas:

Glas in lood in dubbelglas isolatieglas
Glas in lood in dubbelglas
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Het glas in lood blijft in perfecte staat
  • Geen condensvorming
  • Uitstekende warmte isolatie (isolatiewaarde ±2,4 W/m2K)
  • Geluidsisolatie
  • Inbraakpreventie

Glas in lood in isolatieglas glaszetter Leiden

Het ontstaan van glas in lood

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Doordat het vroeger niet mogelijk was grote stukken glas te maken, werden kleinere stukken glas aan elkaar verbonden door middel van loden strips om zo een groter raam te kunnen vervaardigen. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas kit aangebracht bestaande uit o.a. lijnzaadolie en krijt. Door de eeuwen heen heeft het glas in lood ambacht zich met alle bouwstijlen mee ontwikkeld tot een decoratieve kunstvorm.