Onderhoud glas- en schilderwerk

Onderhoud glas, verf- en kitwerk
Verf en kit moeten in goede staat blijven. Het schilderwerk voorkomt de indringing van vocht en het rotten van een houten kozijn. De staat van het binnenschilderwerk is nog veel belangrijker dan die van het buitenschilderwerk. In de winter wordt in de woning namelijk nogal wat waterdamp geproduceerd. Deze damp wil naar buiten. Slecht geschilderde ramen en kozijnen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Onderweg condenseert het vocht vooral in de openstaande verbindingen van houten stijlen en dorpels waardoor het hout kan gaan rotten. Ook kan de hoeveelheid vocht op de randafdichting van de beglazingtoenemen

Het is nodig om periodiek het schilderwerk en de kit (vooral van de onderdorpels) te inspecteren en bij te laten werken of te vernieuwen. Uiteraard kan Klinkbouw ook dit onderhoud voor u verzorgen, zodat deze zaken volgens een vast schema worden gecontroleerd.

 

Onderhoud draaiende delen
Slecht functionerende draaiende delen zijn vaak de oorzaak van lekkages in de randafdichting van het HR++ glas. Ramen en deuren mogen vooral niet klemmen, moeten soepel draaien en eenvoudig af te sluiten zijn. Door te trekken aan (of te duwen tegen) klemmende ramen en deuren gaan de verbindingen tussen de stijlen en dorpels kapot.

Om de draaiende delen in goede staat te houden is het nodig om scharnieren, hefboompjes, deurkrukken en sloten regelmatig te controleren, te oliën en bij te (laten) stellen.

Ventilatie in stand houden

Om overtollig vocht in de buurt van beglazing af te voeren zijn aan de buitenzijde van het raam of kozijn, meestal ter plaatse van de glaslatten, ventilatieopeningen aangebracht. 

Het is noodzakelijk om deze openingen vrij te houden van stof, vuil en ongedierte. Het is handig om, alvorens het glas nat te reinigen, de ventilatieopeningen met bijvoorbeeld de stofzuiger schoon te maken.

Reinigen van het glas
Tenminste tweemaal per jaar moeten ramen en kozijnen worden gereinigd. Dit is niet allen nodig voor een schone indruk maar vooral ook voor het behoud van de constructie. Bij onvoldoende reiniging zullen de verbindingen en randen van aluminium ramen, het kit- en schilderwerk van houten ramen en het oppervlak van kunststof ramen worden aangetast ten gevolge van de vervuiling in de lucht. Aanbevolen wordt om behalve het glas ook meteen het kozijn, de draaiende delen, de glaslatten, ventilatieopeningen en het hang- en sluitwerk te reinigen. Hierdoor zal de levensduur van het schilderwerk merkbaar worden velengd en zullen de draaiende delen beter blijven functioneren. 

Bij het reinigen van het glas kan zand een schurend effect hebben en krassen op het glas kan veroorzaken. Voordat u het glas met een zachte spons reinigt is het dus aan te bevelen om eventueel aanwezig zand met veel water af te spoelen of te spuiten. Hiervoor kunt u gebruik maken van een tuinslang met autoborstel.

Voorts is het van belang om glas niet te reinigen met schurende of agressieve middelen. De schurende middelen kunnen krassen veroorzaken op glas, aluminium en kunststof. De agressieve middelen kunnen de kit, de verflaag van houten ramen of de toplaag van aluminium of kunststof ramen aantasten. Geschikt voor het reinigen van alle soorten ramen en deuren zijn neutrale vaatwasmiddelen voor de hand (dus niet de middelen voor de vaatwasmachine). Vergeet niet altijd het glas af te spoelen met schoon water.

Klinkbouw Totaalonderhoud: dé specialist in verantwoord totaalonderhoud

Bent u op zoek naar een aannemer, loodgieter, glaszetter, schilder, houten kozijnen, ramen, deuren, isolatieglas, dubbelglas, vervangen ramen en deuren, houtrot, timmerbedrijf, HR++ isolatieglas plaatsen, schilderwerk, herstellen houtrot, buitenschilderwerk, zinken dakgoten, dakrenovatie, vervangen goot, gescheurd lood vernieuwen, dakwerk, verhelpen lekkage, onderhoud, schilder, glashandel, glas in lood, enkel glas vervangen door isolatieglas, hardhouten kozijnen, vervanging ruit dubbelglas, isoleren, restauratie, renovatie. Vraag hier direct online een vrijblijvende offerte aan.  

 

Klinkbouw aannemer, loodgieter, schilder en glaszetter in Leiden en Den Haag